Gutenberg fejlesztések négy fázisa, avagy mi várható a következő években

Videó szöveges formában:

Ebben a videóban nem másról lesz szó, mint a Gutenberg projekt négy fázisáról, melyről most már sok mindent tudok, és végre Neked is elmondhatom a részleteket.

Szóval: Gutenberg, ugye már tudjuk pontosan, hogy van akinek egy rémálom, van akinek pont az ellenkezője, és egy sokkal egyszerűbb szerkesztési lehetőséget biztosít. Ugyanakkor amiről megint sokan nem tudnak, hogy amit most tapasztalunk, az még csak az első fázisa  annak,  aminek – most már pontos információkat is tudunk –  egy négy fázisos rendszerről van szó.

Szóval mi is az első fázis: Az első fázisnak lényegében az a szerepe, hogy egy teljesen új alapot biztosítson, és a következő évekre előkészítsen egy teljesen új WordPress rendszert. Itt most értem azt, hogy teljesen új építési lehetőségeket adjon, teljesen új lehetőségekre nyissa ki az ajtót a fejlesztőknek, és egyéb gyártóknak, akik kiegészítőket, illetve sablonokat szeretnének építeni, illetve az új felhasználóknak egy sokkal modernebb szerkesztési lehetőséget biztosítson.

Ugyanakkor ez jelenleg mint az első fázis – az első fázis maga a post content, avagy bejegyzés tartalomra vonatkozott volna, ez most már mind a bejegyzésekre, mind az oldalakra ugyanúgy működik, és semmi más szerepe nincsen, mint maga a tartalomnak a szerkesztését új alapokra helyezze. Ez a következő időszakban fokozódni fog, mert a régi kiegészítők vagy sablonok gyártói egyre inkább majd át fognak térni a Gutenberg kompatibilis rendszerre, illetve a fejlesztőknek egy teljesen új lehetőséget biztosít, ugyanis remek új kapukat nyit ki, de erről máris egy gondolat egy pillanaton belül.

Szóval… sokan azt sem tudják ugyanakkor, mert nem volt rá szükségük, hogy ha egy facebook lapod van, vagy esetleg a linkedIN profilodon szerettél volna cikket írni, akkor a Gutenbergnek az első verziója kb. ugyanaz, mint amit ott használtunk, tehát azoknak az embereknek, akik facebook lapjukon írtak, vagy blogoltak, illetve a linkedIN profiljukon cikket írtak, azoknak a Gutenberg élmény valójában már a jól megszokott,  és némileg már unalmasnak mondható valami, viszont ez ki lett egészítve egy sokkal komolyabb és komplexebb lehetőség körrel a WordPress felhasználóknak.

Amit az előbb szerettem volna említeni a fejlesztőkre kitérve, hogy bár megértem nagyon sok fejlesztőnek a nézőpontját, ugyanakkor saját tapasztalatomon keresztül tudom, hogy hihetetlen új kapuk nyíltak ki. Tehát ha visszamegyünk több mint 10 évet az időben a WordPress történetében, akkor amikor az előző vizuális szerkesztő – mert igen, vizuális szerkesztő az amit most használtunk, amit most már klasszikus szerkesztőnek hívunk – akkor egy hasonló nagy probléma volt, és elég nagy volt ellene a „tüntetés”. Most ugyanezt játsszuk újra, viszont a fejlesztést nem lehet leállítani, és ez az a pont, amikor én azt mondom, hogy fejlesztők, hihetetlenül jó állapotban vagytok. Tehát ez amikor mondhatni minden le van nullázva, mindenkinek lehetősége van újra lefejleszteni bizonyos eszközöket egy teljesen új alapra helyezve, és remek új vállalkozásokat indítani pontosan erre.

A második fázisnak a lényege a testreszabási lehetőségek kellenek hogy legyenek. Miután megszoktuk az első fázisból kiadott szerkesztési lehetőségeket, folytatni fogja az előzőt olyan szempontból, hogy sokkal mélyebben át fog térni más részére is a weblapnak. Erre mindjárt remek példa a widgetek vagy az oldalsávok widgetjeinek a szerkesztése, mint Gutenberg blokkok. Illetve egy másik formája lenne maga a fejlécünknek illetve a header résznek a menü illetve a navigációnak a megoldása a blokkszerkesztővel. Tehát ha elképzeljük, hogy lenne mondjuk egy logó egy menü és egy gomb blokkunk egymás mellett, akkor máris látunk egy nagyon jó kis navigációs rendszert kiépülni a szemünk előtt. Ugyanakkor ez még jelenleg a buksivakarás  pillanatában van, hogy egyáltalán jó ötlet-e belenyúlni a navigációban ilyen formában. Ugyanakkor előrevetíti azt is, hogy a sablongyártóknak lesz némi lehetőségük némileg – szintén buksivakarás – hogy hogy a fenében fogják ezt megoldani, ugyanis minél jobban integrálják a Gutenberg blokk építőjét különböző részekre a sablonjukban, ugyanis a második fázisban erre is lenne ugye inline és egyéb lehetőségek megadva. A sablongyártóknak lesz a második fázis az ún. új reneszánsz időszak, mert ha visszaemlékezünk  pár évvel ezelőttre, amikor még a sok Envatos sablonnak az volt a lényege, hogy beépítették a Visual Editor akkori verzióját, és erre adtak lehetőséget, most lényegében ezt kell elképzelnünk, de Visual Editor nélkül, és nem lesz olyan szituáció, hogy a sablon fejlesztője nem ad ki frissítést nekünk  egy harmadik tipusu fejlesztéshez, amikor esetleg potenciálisan biztonsági rés van a weblapunkon, mivel a gyári – beépített – Gutenberg szerkesztőt  fogja használni, így azok a sablon gyártók akik – mondjuk úgy, hogy  erre ráfekszenek – azoknak egy új reneszánszát élhetik meg  a sablonok legyártásának, úgy hogy nem fognak függeni semmiféle külsős eszköztől, és ténylegesen csak a saját termékükre kell koncentrálniuk, és semmiféle kompatibilitási problémával nem fognak szenvedni egy potenciális frissítés esetén.  

Tehát a második fázis az maga a testreszabási lehetőségek lesznek. Maga a testreszabási menün belül is  maga a widgetek szerkesztése az oldalsávokban, a navigáció, a sablon különböző részeinek a szerkesztőségének lehetősége.

És akkor itt jön az a rész, amit eddig még nem volt lehetőségem elmondani senkinek sem, mert nem volt még publikus információ senki számára, ez pedig a harmadik és negyedik fázis.

A harmadik és negyedik fázis – ezt relatív egyben elmondhatom, mert az eddigi információ alapján relatív rövid, ugyanakkor sokkal fontosabb, hogy mit is fog tartalmazni.

A harmadik fázis nem másról fog szólni, mint hogy a kooperatív vagy kollaboratív együttműködés – mondjuk funkciójának kiépítése. Tehát amikor szeretnénk másokkal együtt dolgozni egy weblapon egy cikken, vagy bármi hasonlón, és mondjuk a google docksot használtuk eddig, akkor most ugyanazt az élményt ki fogjuk használni WordPress-en belül a Gutenberg szerkesztőre építkezve. Tehát valószínűleg új funkcionalitás jellegű fejlesztés lesz a harmadik fázis, viszont  a lényege, mint említettem a kollaboratív együttműködésnek a továbbfejlesztése, vagy a következő szintre emelése.

A negyedik fázis  – ami valóban nagyon sokaknak fontos lesz – ez nem más, mint a hivatalosan támogatott, vagy hivatalosan elérhető többnyelvű weblap építése. Tehát a negyedik fázisnak az lesz a szerepe, hogy a WordPress és Gutenbergen építőn belül legyen kialakítva maga a funkcionalitás, hogy egy többnyelvű weblapot létre tudjunk hozni anélkül, hogy egyéb bővítményeket kelljen erre használnunk.

Tudom, hogy most többen mire gondoltok, valószínűleg ez így brutálisan soknak hangzik, és ez így igaz. Tényleg ha ezt így hirtelen most valaki legyártaná, garantáltan összeomlana a fél internetünk, viszont a harmadik és negyedik fázis – csak hogy megnyugtató legyek – jelenleg csak az alap tervek 2020+ -ra mutatnak, tehát 2020 közepe – 2021-ig ezekkel nem is nagyon kell gondolkodnunk. Viszont most már pontosan tudjuk, hogy az első két fázis az maga az alapoknak a letétele, a dolgok kiépítése és egy teljes page builder funkcionalitás kiépítése lesz, illetve mint említettem a fejlesztők és sablon gyártóknak most lesz az az időszak amikor tényleg mind bővítményeket mind sablonokat olyanokat tudnak fejleszteni, tovább alakítani vagy legyártani, amikből egy teljes vállalkozást fel tudnak húzni.

A harmadik és negyedik fázis az majd később inkább a már alapokra ráépített funkcionalitásnak a bővítése lesz, és maga a WordPress élmény egy sokkal magasabb szintre emelése.

Ezek is   érdekesek lehetnek számodra: